2021-05-20 12:50:16• hírek • közlemény

Laboro: Kétnyelvű webes felület indul a fiatal álláskeresők számára

A Laboro egy olyan újonnan induló, kétnyelvű webes felület, amely a romániai Szatmár megye és a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén élő fiatalok munkaerőpiaci helyzetén igyekszik javítani, különös tekintettel a hátrányos helyzetből érkező álláskeresőkre. A 2019-ben indított HEY! projekt részeként megvalósuló portál kezdeményezője a szatmárnémeti AGES Egyesület.

A HEY pályázaton keresztül, az AGES Egyesület arra törekszik, hogy a 17 és 35 év közötti, nehéz szociális helyzetben levő fiatalokat segítse a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben, valamint képzések biztosításával igyekszik konkrét támogatást is nyújtani számukra.


"A projekt ötlete a munkaadók és az állást kereső fiatalok közös szükségleteire adott válaszként született meg. Hosszú évek óta foglalkozom fiataloknak szóló projektek megvalósításával, ez idő alatt azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan problémába ütköznek, amikor munkát szeretnének vállalni. Ezek a problémák kialakulhatnak személyes okok miatt, amikor például nem tudnak túl messzire ingázni egy munka miatt, de fakadhatnak akár szakmai hiányosságokból is, amikor például nem beszélik a román nyelvet, vagy nincs megfelelő szakmai képesítésük egy állás betöltéséhez.


A másik oldalon ilyen típusú problémákkal szembesülnek a térségben működő, munkaerőt toborzó vállalkozások is. Azt látják, hogy helyben nincs elég munkavállaló, ezért különböző technikákhoz fordulnak: képzéseket biztosítanak a szakmai képesítés nélkül munkát keresők számára, vagy ingyenes járatokat indítanak a megye egész területére annak érdekében, hogy elkerüljék az ingázás problémája miatt esetlegesen távol maradó munkavállalókat. Mindez csupán  néhány a munkaerőpiac sajátos problémái közül, amelyek arra sarkalltak bennünket, hogy elindítsuk ezt a projektet, ezáltal pedig helyet, illetve interaktív keretet biztosítsunk ahhoz, hogy a munkaerőpiaci szereplők találkozni, beszélgetni tudjanak" - mondta a sajtótájékoztatón Csengeri Zsolt, a projekt koordinátora és az AGES Egyesület elnöke.



A portál egy határon átívelő kezdeményezés kíván lenni: Szatmár megye mellett a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fiataljait is megszólítja. A projekt célja hozzájárulni ahhoz, hogy a  hátrányos helyzetű fiatalok mindkét megye területén megfelelő munkát találjanak és hosszútávon be tudjanak illeszkedni a munkaerőpiacra. A projekt célcsoportjába tartozó személyek az alábbiak közül legalább egy helyzettel szembesülnek:

  • vidéki vagy kisvárosi környezetből származnak
  • legfeljebb VIII. osztályt végzettek
  • legalább 3 gyermekes családból származnak
  • fiatal szülők, akik egyedül nevelik gyermekeiket
  • roma közösségek tagjai
  • olyan személyek, akik nem beszélnek románul, vagy nehezen tudják magukat románul kifejezni

Mit nyújt pontosan a Laboro és hogyan szolgálja a célközönségét?


A Laboro egy olyan kétnyelvű online felület, amely összekapcsolja a munkaerőpiaci keresletet és kínálatot, így próbálja a fiatal álláskeresők elhelyezkedését elősegíteni. A portál a két megye területén lévő munkaadókat és munkavállalókat egyaránt megcélozza, ugyanakkor a platform nagy előnye, hogy a fiatal munkavállalók személyes tanácsadást és saját igényeik szerinti konkrét segítséget is kérhetnek. A Laboro felkészült szakemberek, segítőkész foglalkoztatási tanácsadók bevonásával nyújt támogatást az azt igénylőknek.


A platform tervezett indulása 2021. június 16-a, viszont addig is az ötletgazdák május és július folyamán rendszeresen tesznek majd közzé olyan szakmai beszélgetéseket tartalmazó videó-anyagokat, amelyeken keresztül igyekeznek rávilágítani a munkavállalás előtt álló fiatalok szempontjaira, valamint azokra a problémákra is, amelyekkel a munkaadók szembesülnek a munkaerő-toborzás során.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: